Gândacul șuierător din Madagascar – Hisseri

Gromphadorrhina portentosa

DESPRE

Gândacii sunt un grup străvechi de insecte care datează din epoca Carboniferului cu aproximativ 350 de milioane de ani în urmă. Erau atât de comune încât o parte a acestei perioade este cunoscută sub numele de Epoca gândacilor. Gândacul șuierător din Madagascar are un exoschelet gros, dur și ceros care servește drept armătură. Această specie va șuiera tare când este amenințată. Acest sunet caracteristic este emis prin forțarea aerului să iasă prin tuburile de respirație numite spiraculi de pe părțile laterale ale abdomenului. Zgomotul este atât de puternic încât poate fi auzit la 12 metri distanță! Insectele comunică folosind șuierat în diferite moduri: ca avertisment, în timpul curtarii și pentru apărare atunci când protejează teritoriul sau luptă cu un mascul rival. Masculii vor lovi în mod agresiv rivalii cu coarne mari care le cresc în spatele capetelor. De asemenea, vor împinge cu abdomenul. Câștigă cel mai mare bărbat care scoate cele mai multe șuierate.

Acești gândaci fără aripi sunt în general nocturni și trăiesc în colonii. Tampoanele și cârligele de pe picioare îi fac alpiniști excelente, chiar și pe suprafețe netede. Își pot ține respirația sub apă timp de 30 de minute. Ei pot rezista la radiații de 10 ori mai mari decât oamenii și, ca și alte specii de gândaci, pot trăi până la șapte zile fără cap, deoarece respiră prin spiraculii din laterale, iar nervii distribuiți pe tot corpul le permit reflexe de bază. Pot supraviețui o săptămână fără mâncare sau apă. Ele joacă un rol important în ecosistem prin descompunerea resturilor de podea forestieră pentru a recicla nutrienții. De asemenea, servesc ca o sursă importantă de proteine ​​pentru multe păsări și șopârle. Nouăzeci și nouă la sută din speciile de gândaci nu locuiesc în spațiile umane și nu sunt dăunători.

HABITAT

Gândacul șuierător este din Madagascar, o insulă mare de lângă coasta de est a Africii. Ei trăiesc pe podeaua pădurii printre așternutul de frunze, în bușteni putrezi și lângă malurile râului.

DIETĂ

Omnivore, în sălbăticie, se hrănesc cu fructe căzute în descompunere și materii animale moarte.

CARACTERISTICI FIZICE

Unul dintre cei mai mari gândaci, adulții au de obicei 2-3 inci (7,5 cm) lungime. Durata de viață în sălbăticie este necunoscută, dar în îngrijirea omului pot trăi 2-5 ani.

 

IN CAPTIVITATE

Adăpostind gândacul șuierător

Cutie de plastic 40-50 litri (in functie de numarul lor) va adăposti confortabil mai mulți gândaci Hisseri.

Așchii de lemn, de 2 până la 5 cm , (nu le place cedrul sau pinul)sunt un substrat potrivit pentru fluierători. Furnizați niște ascunzători pentru că șuieratorilor nu le plac lumina. Vor fi încântați de ascunzătoari, la fel de simple precum rulourile din carton de hârtie igienică, cutiile de ouă, scoarța de plută, lemnul de plută și micile cutii de carton.

 

Fiind creaturi tropicale, gândacii șuierători se simt cel mai bine atunci când sunt ținuți puțin peste temperatura camerei; Ei tolerează temperaturi de 75 până la 90 de grade Fahrenheit (24 până la 32 C).

 

Mâncare și apă

Gândacii ar trebui să fie hrăniți cu o varietate de fructe și legume proaspete, inclusiv salată și alte legume cu frunze verzi (cu excepția salatei iceberg) în combinație cu o hrană cu pelete bogată în proteine, cum ar fi hrana uscată pentru câini.

Morcovii par să fie favoriți, alături de portocale, mere, banane, roșii, țelină, dovlecei, mazăre, păstăi de mazăre și alte verdețuri colorate. Îndepărtați alimentele neconsumate după un timp pentru a evita deteriorarea. Spre deosebire de alți gândaci, ei nu mănâncă alimente putrezite.

Apa ar trebui să fie disponibilă pentru gândacii tăi în orice moment. Va trebui înlocuit doar dacă se murdărește.

Înecul este o posibilitate pentru gândaci . Chiar dacă își pot ține respirația timp de 40 de minute, s-ar putea lupta să scape din bol. Asigurați-vă că furnizați apă într-un vas puțin adânc umplut cu vată.

 

Probleme comune de sănătate

Gândacii șuierători din Madagascar sunt rezistenți, ca majoritatea gândacilor, și nu au multe probleme de sănătate. Un lucru la care trebuie să fii atent este deshidratarea. Dacă gândacul animalului tău de companie pare șifonat, probabil că nu primește suficientă apă.

Gândacii năpesc (își scapă pielea exterioară) de șase ori înainte de a ajunge la maturitate. Această perioadă este când gândacul tău este cel mai vulnerabil.  Odată ce împlinește vârsta de aproximativ 7 luni, ajung la maturitate.

 

Cumpărând gândacul tău șuierător

Aceștia nu sunt gândacii care invadează bucătăria; Se mișcă încet și mănâncă doar plante proaspete (majoritatea gândacilor se hrănesc cu alimente putrede).

Practic, dacă nu dă semne de deshidratare și emite un șuierat ușor la prima atingere (indicând că este nervos), vei obține un gândac sănătos.

Acest animal de companie poate fi o alegere bună pentru copii, mai ales dacă încercați să ajutați un copil să-și depășească frica de creaturi înfiorătoare. Dacă o insectă poate fi „drăguță”, gândacul șuierător din Madagascar se apropie foarte mult. Nu fug ca alte insecte și va tolera să fie manipulat (într-o oarecare măsură).

 

 

Gândacii șuierători din Madagascar miros urat?

Gândacii din Madagascar nu miros și nu miros urât. Nici măcar caca lor nu are un miros distinct sau de durată.

Spre deosebire de soiurile de gândaci dăunători, nu veți găsi gândaci șuierători din Madagascar târându-se prin canale de scurgere și prin sistemele de canalizare. De asemenea, merită remarcat faptul că gândacii se curăță cu antenele.

În timp ce toți gândacii produc feromoni, mirosul este neglijabil pentru oameni. Majoritatea oamenilor ar descrie mirosul ca fiind mucegai și uleios.

Toți gândacii emit un miros atunci când sunt uciși numit „duhoarea morții”. Acesta este acidul oleic eliberat din carcasă ca un avertisment pentru alți gândaci, instruindu-i să fugă.

 

Gândacii fac zgomot?

Anumite rase de gândaci scot un sunet distinct. La multe specii sălbatice, acest lucru include un ciripit sau un scârțâit ușor. Pentru gândacul șuierător din Madagascar , implică un șuierat care sună ca o pisică furioasă. Pentru majoritatea celorlalte specii de gandaci, ei nu scot aproape deloc sunet.

Masculii și femelele sunt capabili să șuiera, deși este mai frecvent la bărbați. Acest sunet unic servește următoarelor scopuri:

  • Avertizează membrii coloniei lor despre pericolul care se apropie
  • Apărarea teritoriului și avertizarea rivalilor
  • Sperie prădătorii atunci când sunt amenințați
  • Atrageți prietenii și arătați vitalitate și pricepere

Pentru proprietarii care doresc să audă acest sunet interesant, îi puteți ghintui ușor și vă vor șuiera.

 

Sursa – lazoo.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular

spot_img

More from author

Despre Dragonii cu Barba (Pogona)

Dragonii cu Barba (Pogona): Reptile Fascinante cu Personalitate Unică Dragonii cu barba (Pogona) sunt șopârle originare din Australia, cunoscute pentru aspectul lor distinctiv și comportamentul...

Broaște testoase – cum să le crești în captivitate

Broaște testoase de companie, cum să le crești în captivitate Broaștele testoase sunt reptile fascinante care pot fi animale de companie de lungă durată și...

Despre  Amfibieni

Despre Amfibieni: Ghidul Complet pentru Îngrijirea în Captivitate În universul captivant al terariilor, amfibienii ocupă un loc special. În acest ghid detaliat, vom explora...

Terarii cu Tarantule, Reptile sau Insecte: Avantaje și Dezavantaje

Terariile, recipiente de sticlă sau plastic, au devenit din ce în ce mai populare pentru creșterea planteor și animale exotice, precum tarantule, reptile sau...