Achatina – Melcul African Gigant

Melcii uriasi africani sunt melci care diferă nu numai prin dimensiunea impresionantă, ci și prin inteligență, în comparație cu alte gastropode. Akhatinii sunt capabili să-și recunoască stăpânul și să comunice cu el. Sunt nepretențiosi și mănâncă aproape orice.
Ce animale de companie exotice pot fi gasiti astăzi în case și apartamente. Pe lângă pisici și câini, iepurii, chinchilele chiar si melcii uriași Achatina sunt foarte populari. Recent, a devenit foarte la modă să crești crustacee acasă. Frumusețile de pe continentul negru sunt nepretențioase în ceea ce privește întreținerea, dar îngrijirea și hrănirea lor necesită anumite cunoștințe.
Caracteristici:
  • Regnul: Animalia
  • Încrengătura: Mollusca
  • Clasa: Gastropoda
  • Familie: Achatinidae
  • Subfamilia: Achatininae
  • Genul: Achatina
  • Specii: A. achatina
  • Durata de viata: maximum 10 ani
  • Dieta: erbivor

Tipuri de Achatina

Există aproximativ 60 de specii de melci africani. Fiecare este unic și diferit de celălalt.
 Tipuri de melci uriasi africani:
Achatina Fulica
Achatina Fulica, Melcul African Gigant
Achatina Fulica
Nu necesită îngrijiri regulate. Fulica mănâncă mult, nu este pretentioasa în ceea ce privește alegerile alimentare, îi place apa, dar nu tolerează umiditatea prea mare. Se mișcă încet și monoton. Dacă o sperii,  se ascunde în cochilie, scoţând un scârțâit. Prietenoasă cu rudele ei.
Achatina Reticulata
Achatina Reticulata, Melcul African Gigant
Achatina Reticulata
Achatina Reticulata este un albino, curios, de aceea întinde întotdeauna capul înainte. Mănâncă totul, este bine instruit, așa că poate fi învățată să mănânce la timp. Dimineața nu doarme, duce o viață activă. Isi recunoaște proprietarul. Nu pot supraviețui în condiții naturale, dimensiunea unui adult este mică, până la 12 cm;
Achatina Immaculata
Achatina Immaculata, Melcul African Gigant
Achatina Immaculata
Este plantat adesea pentru un terariu de acasă. Crește încet, deci atinge o dimensiune de cel mult 15 cm.
Achatina Albopicta
Achatina Albopicta, Melcul African Gigant
Achatina Albopicta
Crește rapid, la 6 luni ajunge la 12 centimetri. El doarme în timpul zilei și duce o viață activă noaptea. Prietenos și sociabil.

 

Achatina Iradeli
Achatina Iradeli, Melcul African Gigant
Achatina Iradeli
Achatina Lemon este vivipară. Activa și sociabila. Adoră mâncarea delicioasă. Distinge proprietarul de ceilalți și îi place să stea în palma mâinii. Activa pe timp de noapte.
Achatina Brown
Achatina Brown, Melcul African Gigant
Achatina Brown

 

Corpul este masiv. Crește rapid cu îngrijire de calitate. Îi place să înoate.
Achatina Zanzibarica
Achatina Zanzibarica, Melcul African Gigant
Achatina Zanzibarica
Adesea intrați în hibernare. Ei pot gâdilă pe coaja unui melc care locuiește în apropiere. Rareori dau naștere unui animal de companie, deoarece necesită îngrijiri și condiții complexe..
„Tigru” sau Achatina comună.
„Tigru” sau Achatina comună. Melcul African Gigant
„Tigru” sau Achatina comună.
Achatina obișnuită sunt cei mai mari reprezentanti. Indivizii calmi si leneși, se așază adesea într-un singur loc, lăsându-l doar pentru mâncare.

 

 

Achatina Tincta
Achatina Tincta, Melcul African Gigant
Achatina Tincta
Achatina Tincta se caracterizează printr-o dungă galbenă pronunțată pe coadă, dimensiunea unui adult este de până la 14 cm;

 

Raspandire Melc Urias African

Melcul African este răspândit în țările cu un climat tropical. Achatina a trăit inițial în Africa (patria uriașului Achatina este coastă Africii de Est). Din Africa au ajuns în Madagascar, India, Seychelles, Indochina, Malaezia și Taiwan. Pe insulele Oceanului Pacific, melcii giganti africani au fost descoperiți de japonezi, care le-au remarcat imediat gustul. Agricultorii japonezi au început să-i crească spentru vânzare.
Se credea că acești melci uriași ajută împotriva tuberculozei, motiv pentru care au devenit populari în SUA. În timp, melcii africani s-au răspândit atât de mult încât au început să fie considerați un dezastru național. Câțiva melci care au ajuns în Florida s-au inmultit atat de mult într-un an încât au distrus câmpurile, au început să mănânce scoarță copacilor și chiar tencuiala caselor, deoarece aveau nevoie de calciu pentru a-si forma cochilia.
Gigantul Achatina (Achatina fulica). Melcul African Gigant
Gigantul Achatina (Achatina fulica).
Dar în apărarea Achatinei, merită menționat faptul că numai melcii tineri fac rău plantelor, în timp ce adulții mănâncă resturi de plante putrede și lemn în descompunere. În prezent, raspandirea melcilor Achatina a fost oprită datorită măsurilor stricte de menținere a carantinei. În Europa și Rusia, unde supraviețuirea Achatinei în natură este imposibilă, ele sunt adesea păstrate ca animale de companie.

 

Descrierea melcilor africani uriași.

Printre moluștele de pământ, Achatina sunt cei mai mari reprezentanți, diametrul cochiliei poate sa ajunga până la 25 de centimetri, iar lungimea corpului lor la 30 de centimetri.
Achatina are o inimă, un plămân și un creier. Respirația se efectuează nu numai prin plămâni, ci și prin piele, care are un număr mare de pliuri. Dacă melcul trăiește într-un mediu umed, atunci coaja devine subțire și transparentă, iar în climele fierbinți pereții ei devin mai groși și albi.
Ochii sunt la vârful tentaculelor extinse. Ochii Achatinei percep diferite grade de iluminare și recunosc obiecte la o distanță de aproximativ 1 centimetru. Akhatinii percep și lumina cu întregul lor corp, astfel încât iluminarea strălucitoare este nedorită pentru ei. La vârfurile tentaculelor sunt mici umflături care îndeplinesc funcția mirosului. Melcii văd și simt lumea din jurul lor cu ajutorul tentaculelor, iar auzul lor este complet absent.

Comportamentul Melcului African

Achatina sunt melci nocturni, deci seara se târăsc vioi în jurul acvariului în căutare de hrană, iar ziua dorm, îngropați în pământ. Cu o umiditate ridicată a aerului, animalul de companie poate deveni activ în timpul zilei..
Dacă locuința moluștei este prea uscată sau nu există hrană, atunci hibernează mult timp. Fără consecințe grave, Achatina poate dormi două luni. Prin urmare, le puteți lăsa în siguranță și puteți pleca în vacanță. Dar pentru ca animalul să intre cu siguranță în hibernare, trebuie să vă pregătiți din timp. Pentru aceasta, animalul de companie nu trebuie să fie hrănit, iar solul din terariu ar trebui schimbat în uscat. Puteți scoate melcul din hibernare cu un curent de apă caldă, sub care trebuie să țineți molusca timp de 5-10 minute. Animalul de companie trezit trebuie hrănit imediat.
Achatina sunt considerate melci „deștepți” care capabili să-și recunoască stăpânul. Le place când proprietarul le ia în brațe și le scaldă în apă caldă. După ce ții melcul, se recomandă să te speli pe mâini cu apă și săpun. Mucusul moluștelor nu provoacă reacții alergice, dar în natură sunt purtători de paraziți, în captivitate, riscul este minim.

Melci africani ingrijire

Terariu pentru Melcul African

Melcii uriași sunt păstrați în acvarii, terarii sau recipiente din plastic. Un melc are nevoie de un terariu/recipient de 3 litri. Pereții și capacul teratiului trebuie să aibă orificii pentru ventilație.
Plante precum iedera, feriga și mușchiul sunt binevenite în interiorul terariilor. Substratul este foarte important, cea mai bună opțiune este o combinație de nisip grosier de consistență liberă și sol neacidic. Nu este indicat să folosiți argila sau turbă, deoarece sunt acide. Substratul este cel mai utilizat este de nucă de cocos, dar dacă nu aveti, orice substrat floral este potrivit pentru Achatina. Puteți adăuga coji de alune și nuci.Pentru melcii Achatina, este extrem de important ce substrat este folosit, deoarece într-un mediu favorabil încep să ducă un stil de viață mai activ și se înmulțesc mai repede..
Grosimea substratului depinde de vârsta melcilor, pentru tinerii au nevoie de sol de până la 3 centimetri, pentru adulți – maxim 7. Solul melcului trebuie să fie întotdeauna umed, de aceea este important să monitorizați în mod regulat acest lucru. Dacă nu există suficientă umiditate pentru animalul de companie, atunci Achatina îl va umezi cu propriul mucus, în urma căruia va murdări  substratul și va lăsa o amprentă pe suprafața recipientului sau a acvariului.
Terariul trebuie să contina un bol cu ​​apă curată, pentru ca melcul sa poata bea apa. Adâncimea bolului ar trebui să fie mică, deoarece melcii se pot îneca.
Temperatura ideală pentru păstrarea melcilor africani uriași este de 25-28 de grade. Terariul se poate încălzi folosind o lampă incandescentă standard, dar nu este absolut necesar, deoarece si la temperatura camerei melcii se simt confortabil, dar devin puțin mai încet.(temperatura camerei nu trebuie să scada sub 20 de grade Celsius)
Dacă melcul nu coboară de pe pereții terariului, atunci solul este prea umed și nu este confortabil. Și dacă melcul nu iese din bolul cu apa, atunci solul este excesiv de uscat. Cand umiditatea solului este optimă, melcii săpă în el în timpul zilei, iar noaptea îl explorează cu plăcere. Pentru ca umiditatea să fie optimă, pereții terariului și solului sunt pulverizați o dată pe zi. Este recomandat să faceți acest lucru seara, când melci sunt activi, deoarece acestia vor linge picături de apa și isi vor potoli setea.
La fiecare 2 săptămâni, terariul se spală fără sa utilizati substanțe chimice, doar cu un burete și apă. Și melcii sunt scăldați sub apă caldă de la robinet, pentru asta trebuie să luați Achatina în mână și să direcționați un flux slab de apă caldă peste ei, un astfel de duș  trebuie să dureze cel mult 3 minute.
Nu trebuie să expuneti melcii la lumina directă a soarelui și nici folosirea unei surse de lumină artificială puternica.

Hrănirea Achatina

Melcii Achatina se hranesc cu următoarele fructe: prune, pepene galben, caise, mere, pere, piersici, căpșuni, ananas, cireșe, papaya, mango, avocado, kiwi, struguri, și pepene verde. Din legume, dovlecel, roșii, castraveți, dovleac, ardei gras, fasole, porumb, mazăre, morcovi, conopidă și varză, de asemenea: mărar, salată, pătrunjel, spanac, plantan și frunze de păpădie. În plus, tratate cu pâine, lapte, smântână de ovăz, ouă fierte, nuci tocate și alimente pentru bebeluși.
Pentru ca Achatina să aibă o coajă puternică, dieta trebuie să conțină produse cu carbonat de calciu: cretă  (creta se pune în bucăți mici), brânză, coji de ou (coaja este pre-zdrobită), pietre minerale pentru papagali.
Achatina se hrănește cu produse de origine vegetală, preferând părțile moi sau în descompunere ale plantelor. Selectia produselor pentru aceste melci este destul de mare. Principalul lucru este să nu le oferi aceleași bunătăți, altfel vor începe să refuze mâncarea.
Sunt interzise alimentele prăjite, murate, picante, sărate și afumate. Sarea provoacă moartea melcilor.
Adulții sunt hrăniți de 2-3 ori pe săptămână, iar puilor li se administrează alimente zilnic. Motivul pentru care melcii refuză să mănânce sau mănânca prost, este supraalimentarea. După hrănire, resturile alimentare sunt eliminate din terariu, deoarece Drosophila (un gen de muște , aparținând familiei Drosophilidae , ai cărei membri sunt adesea numite „mici muste de fructe „, muște de oțet sau muște de vin) isi face aparitia. Produsele moi se dau in cantități mici, altfel solul și pereții terariului se vor murdări rapid.

Achatina de reproducere

Cu umiditate optimă, se pot reproduce pe tot parcursul anului. Melcii au atât organe genitale feminine, cât și masculine. Pubertatea lor apare la aproximativ 7 luni.  Un melc depune 20-50 de ouă, dar uneori pot fi mult mai multe – aproximativ 400 de bucăți. Timp de un an, Achatina reușește să depuna aproximativ sase randuri de oua.
În corpul mamei, ouăle stau de la una până la două săptămâni, după care sunt depuse într-o vizuină pregătită în substrat. În formă, ouăle Achatina sunt similare cu ouăle de pui, iar dimensiunea lor ajunge la 5 mm. În funcție de temperatură, melcii mici ies din ouă în una până la trei săptămâni, ajung la pubertate la 6-15 luni de la data nașterii. Până la pubertate, melcii cresc rapid, iar apoi ritmul de creștere încetinește.
Unii proprietari de Achatina se plâng că melcii lor adulți nu se reproduc, acest lucru se datorează faptului că, odată cu vârsta, devin cel mai adesea femele, așa că trebuie doar să fie cuplate cu melci tineri.
Ouăle se dezvoltă pana la 3 săptămâni. După acest timp, coaja densă devine mai subțire, deoarece bebelușul o mănâncă din interior, astfel încât să formeze o cochilie puternica. Adică micile Achatina nu eclozează, ci pur și simplu ies mancand coaja oului. Iar când indivizii tineri ies la suprafață, pot fi hrăniți cu legume mărunțite, în care se adaugă calciu strivit.
Achatina sunt hermafrodite, adică fiecare individ are atât organe genitale masculine, cât și feminine. În condiții confortabile, Achatina crește rapid, iar în condiții de stres și parametri necorespunzători în interiorul terariului, dezvoltarea melcilor este mult întârziată.
În captivitate, acești giganți pot trăi până la 10 ani. Acestea sunt animale de companie minunate. Dacă puneți un melc pe mână, atunci acesta se va târî încet și va gâdilă mâna cu abdomenul. Este interesant de observat modul în care mușchii picioarelor cohleei se contractă în timp ce se târâie pe sticla.
În general, Achatina sunt animale de companie excelente, care sunt foarte ușor de îngrijit. Melcii Achatina vor face cu siguranță apel la iubitorii de animale exotice, păstrarea lor acasă nu este dificilă. Proprietarul trebuie să monitorizeze curățenia din terariu, să-i hrănească în mod variabil, să-i scalde în mod regulat, să mențină temperatura aerului și atunci Achatina va trăi o viață lungă, încântând proprietarul.

 

Sursa – wantwed.ru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular

spot_img

More from author

Despre Dragonii cu Barba (Pogona)

Dragonii cu Barba (Pogona): Reptile Fascinante cu Personalitate Unică Dragonii cu barba (Pogona) sunt șopârle originare din Australia, cunoscute pentru aspectul lor distinctiv și comportamentul...

Broaște testoase – cum să le crești în captivitate

Broaște testoase de companie, cum să le crești în captivitate Broaștele testoase sunt reptile fascinante care pot fi animale de companie de lungă durată și...

Despre  Amfibieni

Despre Amfibieni: Ghidul Complet pentru Îngrijirea în Captivitate În universul captivant al terariilor, amfibienii ocupă un loc special. În acest ghid detaliat, vom explora...

Terarii cu Tarantule, Reptile sau Insecte: Avantaje și Dezavantaje

Terariile, recipiente de sticlă sau plastic, au devenit din ce în ce mai populare pentru creșterea planteor și animale exotice, precum tarantule, reptile sau...